Arabuluculuk
Arabuluculuk; toplumumuzda ve medeniyetimizde aslında çok eskiden bu yana deÄŸiÅŸik biçimlerde varlığını sürdürenalternatif uyuÅŸmazlık çözüm yoludur. GeçmiÅŸte bireyler arasında vuku bulan ihtilafların hakem yahut akil bir kiÅŸiye vasıtasıyla çözüme kavuÅŸturulması biçiminde kendini gösteren Arabuluculuk, dünyadaki baÅŸarılı örneklerinin de mevcudiyeti ile günümüze uyarlanarak hayatımızdaki ve hukuk sistemimizdeki yerini yenidenalmıştır.
Günümüzde arabuluculuk faaliyetini yürüten arabulucu, hakem ya da akil kiÅŸinin fonksiyonundan farklı olarak hüküm veremeyecek, taraflar hakkındahaklı haksız yorumunda bulunamayacak ve kiÅŸisel görüÅŸlerini taraflara dikte ettiremeyecektir. 6325 Sayılı Kanuna göre Arabulucu tarafların iletiÅŸimini kolaylaÅŸtıracak, ihtilafın bu sistem ile çözülmesi halinde taraflara ne gibi avantajlar getireceÄŸini belirtecek ve tarafların birbirleri hakkındaki olumlu düÅŸüncelerini çoÄŸaltmaya yardımcı olacaktır.
Yasama Organı Arabuluculuk müessesesi ile en baÅŸta mahkemelerdeki iÅŸ yükünü azaltmayı hedeflemektedir. Bunun yanında toplumsal barışa olan katkısı, gerçek ya da tüzel kiÅŸilere getirdiÄŸi yararlar ve her iki taraf içinde kazan-kazan modeline dayanması da Yasama Organının Arabuluculuk ile hedeflediÄŸi kazançlar arasındadır.
TBMM’de 07.06.2012 tarihinde kabul edilen ve 22.06.2012 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüÄŸe giren 6325 Sayılı Hukuk UyuÅŸmazlıklarında Arabuluculuk Kanununa ve yine bu kanuna dayanılarak hazırlanan ve 28540 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüÄŸe giren Hukuk UyuÅŸmazlıklarında Arabuluculuk Kanununu YönetmeliÄŸi’ne göre;tarafların üzerlerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri bütün hukuki uyuÅŸmazlıklar ihtiyari arabuluculuÄŸun konusunu oluÅŸturabilmektedir.
Yukarıda da izah edildiÄŸi üzere tarafların üzerlerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri bütün hukuki uyuÅŸmazlıklar ihtiyari arabuluculuÄŸun konusunu oluÅŸturabilmektedir. EÅŸ bir deyiÅŸle zorunlu arabuluculuk kapsamında bulunmayan talepler için de ihtiyari arabuluculuk yolu her zaman açıktır.
Dava Åžartı olan (Zorunlu) Arabuluculukta ise; hukuki ihtilafın Arabulucuya baÅŸvurulmadan dava açılamamasını, açılmış ise devam edilmesine engel olmasını ifade etmektedir. 6325 Sayılı Hukuk UyuÅŸmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A-2, Türk Ticaret Kanunun 5/A Maddesi ve HMK’nın 115. Maddesine göre DAVACI TARAF, dava dilekçesi ile birlikte Arabuluculuk Son Tutanağının Aslını veyahut arabulucu tarafından onaylanmış bir örneÄŸini dava dilekçesine eklemesi gerekmektedir. Åžu halde Arabuluculuk yoluna baÅŸvurulmadan dava açıldığının anlaşılması veya mahkeme tarafından verilen bir haftalık kesin süre içerisinde süre içerisinde Arabuluculuk Son Tutanağının mahkemeye sunulmaması halinde mahkeme tarafından davanın usulden reddine karar verilecektir.